본 연구는 용매의 극성에 따른 톳 분획물을 흰쥐에게 4주 간 경구투여한 후 톳의 항산화효소 활성 및 비타민 E 농도 차이를 평가하여 톳 추출물이 체내의 항산화체계에 미치는 영향을 평가하였다. 간에서의 SOD 활성은 대조군에 비해 톳 추출물 투여군에서 높게 나타났으며, 톳 추출물 투여군 중 CH<SUB>2</SUB>Cl<SUB>2</SUB>군과 H<SUB>2</SUB>O군의 활성이 유의하게 높았다(p<0.05). 혈청에서의 SOD 활성은 대조군에 비해 톳 추출물 투여군에서 유의적으로 높으며(p<0.05). 특히 EtOH 군과 H<SUB>2</SUB>O군에서 높은 활성을 보였다. 간에서의 catalase 활성은 대조군과 톳 추출물 투여군 간의 유의적인 차이가 없었고 혈청에서는 대조군과 톳 추출물 투여군 간의 비슷한 경향을 보였지만 톳 추출물을 투여한 n-BuOH 군에서는 유의적으로 효소 활성 이 높았다(p<0.05). 간에서의 GSH-Px 활성을 측정한 결과 대조군보다 톳 추출물 투여군에서 유의하게 증가하였으나 (p<0.05), 간에서의 MDA 농도는 대조군과 톳 추출물 투여 군 간에 유의한 차이가 없었으며 혈장에서의 MDA 농도는 대조군과 비교하여 톳 추출물 투여군에서 감소하는 경향을 보였고, n-BuOH군과 H<SUB>2</SUB>O군에서는 유의적으로 감소하였다 (p<0.05). 혈청 α-tocopherol 농도값은 EtOAc군에서 유의적으로 높았으나(p<0.05) EtOAc군을 제외하고는 그룹 간에 유의적인 차이를 보이지 않았으며, 혈청 γ-tocopherol 농도 값은 H<SUB>2</SUB>O군에서 증가되는 경향을 나타내었고 EtOH 군과는 유의적인 차이를 나타내었다(p<0.05). 간조직의 α-tocopherol 농도 값은 CH<SUB>2</SUB>Cl<SUB>2</SUB>군과 H<SUB>2</SUB>O군에서는 유의적으로 높았으나(p<0.05), 나머지 그룹 간에는 유의적인 차이를 보이지 않았다. 간 조직 γ-tocopherol 농도는 대조군에 비해 톳 추출 물 투여군에서 증가하는 경향을 보였고, 특히 H<SUB>2</SUB>O군에서 유의적으로 높은 농도를 나타내었다(p<0.05). 이상의 결과로 볼 때 톳 추출물 중 특히 H<SUB>2</SUB>O 분획물의 효과가 두드러졌으며, 톳 추출물의 투여가 항산화체계에 긍정적인 영향을 미치는 것으로 나타났다.
The purpose of this study was to investigate antioxidant enzyme activity and vitamin E concentrationin in Sprague-Dawley rat after being fed various extracts of Hizikia fusiforme. There were six experimental groups: control group (C), H. fusiforme ethanol extract group (EtOH), H. fusiforme dichloromethane fraction group (CH<SUB>2</SUB>Cl<SUB>2</SUB>), H. fusiforme ethylacetate fraction group (EtOAc), H. fusiforme butanol fraction group (n-BuOH), H.fusiforme water fraction group (H<SUB>2</SUB>O). H. fusiforme extracts (400 mg/kg B.W) were orally administrated to the rats every day for 4 weeks. The activities of superoxide dismutase (SOD), catalase, glutathione peroxidase (GSH-Px), and concentrations of malondialdehyde (MDA) and vitamin E in the liver and blood were measured. The activity of SOD in the liver was significantly higher in the CH<SUB>2</SUB>Cl<SUB>2</SUB> and H<SUB>2</SUB>O groups (p<0.05) than in the control and other extract groups. The SOD activity in serum increased significantly in all H. fusiforme groups (p<0.05) compared to the control group and it was also significantly higher in the EtOH and H<SUB>2</SUB>O groups (p<0.05) than in other extract groups. The serum catalase activity increased significantly in the n-BuOH group (p<0.05) compared to the control and other extract groups. The plasma MDA concentration decreased significantly in the n-BuOH and H<SUB>2</SUB>O group (p<0.05) compared to the control group. Serum concentration of α-tocopherol showed no significant differences in most of the experimental groups, but it was significantly higher in the EtOAc group (p<0.05). The α-tocopherol concentrations in the liver showed a significant increase in the CH<SUB>2</SUB>Cl<SUB>2</SUB> and H<SUB>2</SUB>O groups (p<0.05) compared to the control and other extract groups. The liver γ-tocopherol concentrations in H. fusiforme extract groups showed a tendency to increase compared to the control group and it was significantly higher in the H<SUB>2</SUB>O group (p<0.05) than in other extract groups. These results suggest that supplementation of water extracts of H. fusiforme extract could be effective in improving the antioxidant system.