본 연구는 과체중 및 비만인 직장인을 대상으로 체중관리 프로그램을 실시하여 체중감량 및 체지방의 감소, 혈액생화학적 변화, 영양지식 및 운동 능력에 대한 효과를 알아보고자 하였다. 전라북도 내 공공기관의 BMI 23 이상 과체중 및 비만인 직원 39명을 연구대상자로 하여 6개월간 프로그램을 실시하였다. 연구결과 남자그룹에서 삼두근 피부두겹 두께가 유의적으로 감소하였고(P<0.05), 남녀 그룹 모두에서 허리둘레, 엉덩이 둘레가 유의적으로 감소하였다(P<0.05). 혈액 생화학적 검사에서는 남자그룹에서 총콜레스테롤(P<0.05)과 LDL-콜레스테롤(P<0.01)이 유의적으로 감소하였다. 복부 컴퓨터단층촬영 결과에서는 남자그룹에서 복부피하지방조직이 유의적으로 감소하였으며(P<0.01), 영양소 섭취 조사결과 여자 그룹에서 철, 비타민 B2와 나이아신 섭취량이 유의적으로 증가하였다(P<0.05). 영양지식 점수는 남자 그룹에서 유의적으로 증가하였으며(P<0.05), 운동능력 검사에서는 근지구력이 유의적으로 증가하였다(P<0.01). 직장인들의 건강증진뿐만 아니라 근무 능률과 삶의 질 향상을 위해 사업장에도 건강 및 비만관리가 이루어질 수 있는 체계적인 프로그램이 필요하며, 교육 후에도 비만개선의 긍정적인 변화가 지속될 수 있도록 근로 현장과 국가차원의 프로그램이 개발?지원되어야 할 것이다.
This study is performed to evaluate the effectiveness of a weight management program for overweight and obesity office workers; comparing their changes in the anthropometry, biochemistry, nutrient intakes, and exercise performance before and after the obesity management program. This program was performed on 39 workers, who are overweight or obese, over BMI 23 for 6 months in Jeollabuk-do public institution. As the results of this study suggests, triceps thickness (TT) of male subjects was significantly decreased (P<0.05). Waist circumference (WC), and hip circumference (HC) of the total subjects were significantly decreased after the weight management program (P<0.05). The biochemical result of the Total cholesterol (TC) (P<0.05) and LDL cholesterol (LDL-C) (P<0.01) was significantly decreased in male subjects. The results of abdominal computed tomography (CT) also showed that subcutaneous fat area (SFA) of male subjects was significantly decreased after the weight management program (P<0.01). The nutrient intake"s results of female subjects, who took Fe, Vit B2, and niacin, were increased significantly after the weight management program (P<0.05). The nutrition knowledge score of male subjects was significantly increased (P<0.05), and a muscular endurance of the physical test was significantly increased after the obesity management program (P<0.01). At the work place, workers need a systemic health and obesity management program to improve their work efficiency and quality of life. After this study, the program should be developed and supported continuously to maintain positive results from this study.