본 연구는 가정에서 전통적으로 생산된 된장에서 분리한 두 가지 균주 Weissella cibaria D1 (D1)과 Weissella confusa D2 (D2)를 16S rDNA 염기서열 분석을 통해 동정했다. 분리한 유산균의 효능을 확인하기 위해 exopolysaccharide (EPS) 생성, 산 및 담즙 내성, 항균 활성, 항산화 효과, 효소 생성 등 5가지 기능성 시험을 시행했다. 모든 균주는 gelatinase 효소 및 용혈 시험 결과 안전한 균으로 확인되었다. D1과 D2는 바이오필름을 만들 수 있는 특정 물질인 EPS의 분비, 산과 담즙에 대한 내성을 가지고 있었다. 또한 Escherichia coli, Staphylococcus aureus, Streptococcus mutans에 대한 항균 활성, 항산화 활성, protease 및 amylase 생산이 우수하였다. 따라서 D1과 D2는 프로바이오틱스 시장과 발효 식품 산업에서 활용할 수 있음을 시사한다.
In this study, we isolated beneficial lactic acid bacteria from doenjang, traditionally produced at home. Two strains, Weissella cibaria D1(D1) and Weissella confusa D2(D2), were isolated and identified by 16S rDNA sequencing. To determine the probiotic effect of the isolates, five functional tests were performed: exopolysaccharide production, acid/bile tolerance, antibacterial activity, antioxidant effect, and enzyme production. The isolated strains were confirmed to be safe bacteria according to the gelatinase enzyme and hemolysis test results. D1 and D2 are active in the secretion of a particular substance, extracellular polysaccharide, which can make biofilms. In addition, D1 and D2 have high antimicrobial activity against Staphylococcus aureus, Escherichia coli, and Streptococcus mutans. D1 and D2 have high antioxidant activity and good production of proteases and amylase. These results suggest that D1 and D2 have a high potential availability in the probiotics market and fermented food industry.