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논문 기본 정보

자료유형
학위논문
저자정보

이수연 (충남대학교, 忠南大學校 大學院)

지도교수
李鮮嶺
발행연도
2014
저작권
충남대학교 논문은 저작권에 의해 보호받습니다.

이용수1

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이 논문의 연구 히스토리 (4)

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This study was conducted to evaluate the dietary potassium intake of Korean adults, the Na/K intake molar ratio, 18 food groups and food contributing to potassium intake and the relationships between potassium intake and clinical health indicators (blood pressure, body mass index (BMI), and blood biochemical indice) using the Korea National Health and Nutrition Examination Survey, 2007-2010 (KNHANES).
The total number of subjects was 20,291 persons (across 2007-2010). Subjects were divided into 3 age groups (20-49 yrs, 50-64 yrs and 65-74 yrs). All the analyses were conducted using a survey weighting to account for the complex survey design.
In both men and women, the overall average potassium intake showed an increase over the period (2,610.4-3,688.0 mg/day for men and 2,180.2-2,840.3 mg/day for women). Potassium intake of male subjects increased gradually to near the adequate intake (AI), whereas that in women was considerably lower than AI. The Na/K intake molar ratio was decreased in women (2.61-2.92) according to aging, and Na/K intake molar ratio was significantly lower in women than in men. The major food groups contributing to potassium intake were vegetables, cereals, and fruits/meats. The two major foods contributing to potassium intake were polished rice and cabbage kimchi. The overall rankings of foods were as follows; polished rice > cabbage kimchi > potatoes > black soybeans > sweet potatoes > persimmons > red pepper powder > doenjang > coffee mix. The body mass index of men (BMI: 22.87-24.54) increased with potassium intake. In women systolic blood pressure(SBP) and Triglycerides(TG) were significanly decreased and HDL-cholesterol increased as potassium intake increased .
In conclusion, our study results suggest a need for persistent nutrition education about various tips on selecting foods and low-Na/K ratio recipes, which might improve the health status of Korean adults.

목차

I.서 론 1
II.연구배경 7
1.질환 별 칼륨의 대사 및 기능 연구 동향 7
1.1.혈압 및 심혈관계 질환 8
1.2.골 대사 11
1.3.신결석 및 신장질환 12
1.4.당불내증 및 당뇨병 14
III.연구 내용 및 방법 15
1.연구자료 15
2.분석내용 16
2.1.나트륨 및 칼륨 섭취량의 연도별, 성별, 연령별 추이 16
2.2.나트륨 및 칼륨 섭취 비율의 연도별, 성별, 연령별 추이 16
2.3.칼륨 급원 식품군 및 식품 17
2.4.칼륨 섭취 수준에 따른 관련 대사 지표 간의 관련성 18
3.자료 분석 및 처리 18
IV.결과 및 고찰 19
1.대상자 분포 19
2.영양소 섭취 추이 분석 20
2.1.나트륨 및 칼륨 섭취 기준 20
2.2.나트륨 및 칼륨 섭취량의 연도별, 성별, 연령별 추이 21
2.2.1.칼륨 섭취량 22
2.2.2.나트륨 섭취량 23
2.2.3.칼륨 섭취량 분포 및 중앙값 25
2.3.나트륨 및 칼륨 영양밀도의 연도별, 성별, 연령별 추이 28
2.3.1.칼륨 영양밀도 28
2.3.2.나트륨 영양밀도 29
2.4.연도별, 성별, 연령별 섭취한 Na/K 몰비율 추이 31
2.5.성인 남녀의 나트륨 및 칼륨의 AI 이상 섭취자 분율 34
2.6.식품군의 칼륨 섭취 기여도 36
2.7.식품의 칼륨 섭취 기여도 39
2.8.다소비 식품의 나트륨과 칼륨 함량 및 K/Na 함량비 43
2.9.칼륨 섭취 수준에 따른 관련 대사 지표와의 관계 46
V.요약 및 결론 51
VI.참고문헌 54

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