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논문 기본 정보

자료유형
학위논문
저자정보

전고은 (영남대학교, 영남대학교 대학원)

지도교수
서정현
발행연도
2018
저작권
영남대학교 논문은 저작권에 의해 보호받습니다.

이용수44

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이 논문의 연구 히스토리 (2)

초록· 키워드

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Carbohydrate normally used as one of main components in energy source, food production, food additives, medical treatment and so on, but additionally carbohydrate (sugar, polysaccharide, or glycan) plays important role in living organisms through molecular recognition such as communication, signaling, adhesion, and immunological process. Recently, there have been raised endless possibilities for the use of biomaterials originated from marine organisms.
Marine organisms such as algae have abundant carbohydrates such as alginate, fucoidan, and so on which have viscous property. Laminaria japonica contains a large amount of alginic acids (alginate: ~20% dry weight and fucoidan : ~5% dry weight). It has been known that alginic acid and fucoidan, laminarin, and mannitol, which are mostly components in Laminaria japonica, have excellent medicinal effects.
Salicornia herbacea contains a rich amino acid and polysaccharides that enhance immune function. The carbohydrate of Salicornia herbacea is slightly different depending on categories such as leaves, stems and roots (especially, the carbohydrate content in the roots is about 80%), but carbohydrates of Salicornia herbacea have an average dry matter content of 50%.
Herein, in order to increase the binding ability, Laminaria japonica was selected as a binder in brown algae, and Salicornia herbacea was used as a binder. An additional component (citric acid) was added for crosslinking of the carbohydrate.
It has been known that carboxyl group in citric acid and hydroxyl group in carbohydrates could be coupled, and produced ester group. These crosslinking actions by carbohydrate components extracted from Marine organisms are expected to increase the compressive strength of the hydroxyapatite pellet as well as positive effect for bone regeneration.

목차

Ⅰ. 서론 8
1-1. 연구배경 8
1-2. 해양물질의 현황과 응용 9
1-2-1. 다시마 9
1-2-2. 함초 13
1-3. 임플란트 기술의 정의 및 현황 28
Ⅱ. 실험 21
2-1. 시약 21
2-2. 다시마 추출 파우더 (Binder) 제조 방법 21
2-3. 함초 추출 파우더 (Binder) 제조 방법 24
2-4. Hydroxyapatite pellet 제조 방법 26
2-4-1. Sucrose, Glucose 파우더를 바인더로 사용한 Pellet 제조하기 26
2-4-2. 다시마 추출 파우더를 바인더로 사용한 pellet 제조하기 26
2-4-3. 함초 추출 파우더를 바인더로 사용한 pellet 제조하기 29
2-5. Compressive strength 30
2-6. Powder ingredient 30
2-6-1. 다시마 파우더 30
2-6-2. 함초 파우더 31
2-6-3. 성분 분석법 31
2-7. Glycan 정제 및 2-AB 표지 33
2-8. HPLC 분석 33
Ⅲ. 결과 및 고찰 36
3-1. 당 기반 바인더 36
3-1-1. Sucrose, Glucose를 바인더로 사용한 pellet의 압축 강도 36
3-2. 다시마 추출 파우더 바인더 39
3-2-1. 다시마 추출 파우더의 성분분석 39
3-2-2. 다시마 추출 파우더를 바인더로 사용한 pellet의 압축 강도 40
3-2-3. 다시마 추출 파우더의 glycan 분석 45
3-3. 함초 추출 파우더 바인더 47
3-3-1. 함초 파우더의 성분분석 47
3-3-2. 함초 추출 파우더를 바인더로 사용한 pellet의 압축 강도 48
IV. 결론 52
Reference 57
ABSTRACT 60

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