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논문 기본 정보

자료유형
학위논문
저자정보

신해은 (경북대학교, 경북대학교 대학원)

지도교수
송근배
발행연도
2019
저작권
경북대학교 논문은 저작권에 의해 보호받습니다.

이용수26

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이 논문의 연구 히스토리 (2)

초록· 키워드

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Objectives: Recent studies have investigated the relationship between cognitive function, oral health related quality of life and chewing ability. However, the results of those studies are not consistent. This purpose of this study was to investigate the chewing ability Koreans aged 65 years or older living within a metropolitan city and evaluate the relationship between chewing ability cognitive function and oral health related quality of life (OHRQoL) by 12 month follow up study.
Methods: A total of 255 participants aged 65 and over who attended a senior citizen center were recruited for the study with their consent. The final participants of the 12 month follow up was 126 patients, and it was classified as gum chewing experimental group and not chewing gum control group. The Korean version of the mini-mental state examination (MMSE-DS) was used to assess cognitive function, masticatory ability was measured by questionary as perceived masticatory function, number of remaining teeth and masticatory performance evaluating gum. The Geriatric Health Assessment Index (GOHAI) and oral health impact profile (OHIP-14) questionnaires were used to assess OHRQoL. All collected data were analyzed by the χ2 test, t-test, and one-way ANOVA using SPSS version 23.0 for windows.
Results: There was a significant association between chewing ability and OHRQoL (P<0.05). The participants with good chewing ability had a greater MMSE-DS score. Additionally, there was a positive correlation between cognitive function and when chewing for 12 month, chewing ability improved significantly.
Conclusions: These results suggest that oral condition can affect chewing ability and this phenomenon indirectly related with dementia. Active national based policies to improve oral health condition such as preserve remaining teeth and increasing masticatory function in elderly should be needed.

목차

Ⅰ. 서론 1
1. 연구배경 1
2. 연구목적 5
Ⅱ. 문헌고찰 6
1. 구강건강과 전신건강 6
2. 구강건강과 인지기능 8
3. 구강건강관련 삶의 질 10
Ⅲ. 연구대상 및 방법 12
1. 연구대상 12
2. 연구방법 13
2.1 저작능력 13
2.1.1 잔존치아 수 13
2.1.2 주관적 저작능력 13
2.1.3 주관적 음식저작정도 14
2.1.4 저작능력 검사 14
(1) 색조표를 이용한 색조변화 측정 15
(2) 색조색차계를 이용한 색조변화 측정 15
2.2 구강건강관련 삶의 질 16
2.3 인지기능 17
2.4 통계방법 18
Ⅳ. 연구결과 19
1. 연구대상자의 일반적 특성 19
2. 일반적 특성에 따른 주관적 저작정도의 차이 21
3. 일반적 특성에 따른 주관적 음식저작정도의 차이 24
4. 일반적 특성에 따른 잔존치아 수의 차이 27
5. 일반적 특성에 따른 저작판정 껌 색조변화 30
6. 일반적 특성 및 주관적 저작에 따른 구강건강관련 삶의 질 33
7. 일반적 특성 및 주관적 저작에 따른 인지기능의 차이 35
8. 저작능력에 따른 구강건강관련 삶의 질 37
9. 저작능력과 인지기능 42
10. 1년 추적조사 대상자의 일반적 특성 47
11. 1년 추적조사 껌 저작군과 대조군 49
Ⅴ. 고찰 56
Ⅵ. 결론 61
참고문헌 62
영문초록 76

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