국내경제의 큰 부분을 차지하는 자영업자들이 영업을 오래 지속하지 못하고 이른 시간에 폐업하여 개인 및 국가에 막대한 손해를 야기하고 있다. 이에 정부 및 지방자치단체들에서는 자영업의 폐업률을 감소시키기 위해 다양한 대안들을 제시하고 있지만, 자영업자의 생존과 폐업에는 다양한 요인들이 관련되어 있어 미래에 대한 예측이 불확실하기 때문에 정확한 정책 제시가 어려워 현재 자영업, 특히 외식산업의 생존율은 지속적으로 줄어들고 있다. 개인사업자들의 소규모 상업시설이 공간적으로 집적하여 형성된 상권은 시간이 지남에 따라 성장, 쇠퇴하여 상업시설의 생존과 폐업에 영향을 미치는 다양한 요인들에 변화를 가져온다. 따라서 상업시설의 생존을 분석할 때는 상권의 시계열적 변화인 성장과 쇠퇴를 반영해야 한다. 이에 본 연구에서는 폐업한 개인사업자들이 가장 많이 종사했고 생존주기가 가장 짧은 업종인 외식산업을 대상으로, 상권의 성장, 쇠퇴유형에 따른 상업시설의 생존과 폐업을 분석하는 것을 목적으로 한다. 이를 위해 첫째, 상권활성화지수를 산출하여 상권의 성장 쇠퇴유형을 구분하고, 둘째, 상권의 성장, 쇠퇴 유형 별로 상업시설의 생존율의 차이를 확인한다. 셋째, 생존율 예측 모형을 수립하여 서울시의 외식산업 생존율을 예측한 후 상권의 성장 쇠퇴 유형별 향후 생존율의 차이를 확인한다. 본 연구의 결과는 다음과 같다. 첫째, 본 연구에서 산출한 상권활성화지수로 서울시를 5개의 상권유형으로 구분하였다. 둘째, 인공신경망 기반 LSTM모형을 사용해 외식산업의 향후 생존율을 예측하여 인공지능 모형이 상업시설의 생존율 예측에 효과적임을 실증하였다. 셋째, 상권 유형별로 생존함수와 향후 생존율을 비교한 결과 기존에 상업활동이 활발하게 일어나고 그 정도가 점차 강해지는 지역에서 외식산업이 생존율이 가장 높게 나타났다. 본 연구는 다양한 지표를 사용해 서울시를 5가지 상권유형으로 구분하고, 상업시설의 생존분석에 인공지능 기반 LSTM모형을 도입하였다는 것에 그 의의가 있다. 그러나 과거데이터의 부재로 인해 상권이 시계열적 변화인 성장, 쇠퇴를 구분할 때 짧은 시간간격을 사용하였으며, 상업시설의 생존에 많은 영향을 미치는 변수인 유동인구, 상주인구, 개인특성을 생존율 예측모형에 적용하지 못하였다는 한계점이 있다.
Self-employed people, who make up a large part of the domestic economy, have been shut down in the early hours and are causing huge damage to individuals and the nation. Despite the government''s diverse policy of protecting small business owners, the survival rate of the self-employed, especially the restaurant industry, is continuously decreasing. One of the reasons for this problem is that there are various factors involved in the survival and closure of the self-employed, so the prediction of the future is uncertain. Commercial districts grow and decline for a variety of reasons, such as urban redevelopment and gentrification, over time, resulting in changes in factors affecting the survival of commercial facilities such as the number of competitors and rent, etc. Thus, when analyzing the survival of commercial facilities, it should reflect the time-series changes in the commercial sphere: growth and decline. In this research, we analyze the survival and closing of commercial facilities according to the growth and decline of the commercial districts, targeting the restaurant industry. To this end, we classify the growing and declining commercial districts based on the Commercial area Vitality Index. Second, we predict the survival rate of commercial facilities in Seoul by utilizing the cyclical neural network-based LSTM model and analyze the difference in survival rate in each type of commercial districts. The results of this study are as follows. First, we divided Seoul into five types of commercial districts based on the Commercial area Vitality Index calculated in this study. Second, it demonstrated that the model of artificial intelligence is effective in predicting the survival rate of commercial facilities. Third, comparing the survival function and future survival rate by type of commercial area, it was confirmed that the restaurant industry has the highest survival rate in areas where commercial activity is active and the level is getting stronger. This study classified Seoul into five commercial districts types using various indicators and introduced an artificial intelligence-based LSTM model for the survival analysis of commercial facilities. However, due to the absence of historical data, a short time interval was used to distinguish growth and decline, which are time-series changes, and the variables that affect the survival of commercial facilities, such as floating population, resident population, and individual characteristics, were not applied to the survival rate prediction model.
목차
제 1 장 서 론 11.1 연구의 배경 및 목적 11.2 연구의 구성 및 흐름 3제 2 장 선행연구 고찰 62.1 상권의 성장 쇠퇴 유형 구분 관련 연구 62.2 상업시설 생존 분석 관련 연구 112.3 외식산업 관련 연구 142.4 사업체의 폐업률, 부도확률 예측 관련 연구 162.5 본 연구의 차별성 19제 3 장 분석의 틀 213.1 연구의 범위 213.2 연구의 방법 223.2.1 상권의 성장/쇠퇴 유형 구분 233.2.2 성장/쇠퇴 상권 유형별 생존함수 비교 263.2.3 상업시설 생존율 예측 273.3 분석자료 313.3.1 외식산업의 정의 313.3.2 변수 출처 및 데이터 가공 31제 4 장 분석 결과 344.1 상권의 성장/쇠퇴 유형 구분 344.1.1 상권의 성장/쇠퇴유형 구분지표 기초통계분석 344.1.2 상권활성화지수 산출 354.1.3 성장/쇠퇴상권 유형 구분 364.1.4 서울시 생활권 별 성장/쇠퇴상권 유형 384.2 상권의 성장/쇠퇴 유형별 생존함수 비교 434.2.1 성장/쇠퇴상권 유형별 외식산업 사업체 생존기간 기초통계 434.2.2 성장/쇠퇴상권 유형별 외식산업 사업체 생존함수 비교 444.3 상권의 성장/쇠퇴 유형별 향후 생존율 비교 484.3.1 생존율 예측모형 종속/독립변수 기초통계 분석 484.3.2 외식산업 사업체 향후 생존율 예측 504.3.3 성장/쇠퇴상권 유형별 향후 생존율 비교 53제 5 장 결론 및 토의 585.1 연구의 결론 및 의의 585.2 연구의 한계 및 향후 연구 과제 60참 고 문 헌 62영문요약 67