울산지역 기숙사 거주 대학생 758명을 대상으로 일반환경 요인, 식생활 및 건강관련 요인, 식습관, 영양지식, 기숙사 급식소 이용실태를 조사한 결과를 요약하면 다음과 같다. 조사대상자는 남자가 580명(76.5%), 여자가 178명(23.5%)으로 평균나이 20.7세, 신장은 남녀 각각 175.2±5.0 ㎝, 162.6±4.1 ㎝이었으며, 체중은 69.4±9.6 ㎏, 51.8±5.9 ㎏으로 나타나 한국인 영양권장량에 제시되어 있는 성인남녀 기준치와 유사한 것으로 나타났다. 식생활과 건강관련 요인에서는 기숙사 거주 학생의 26.8%가 항상 결식을 하며, 그중에서도 아침 결식율이 76.8%로 높게 나타났고, 편식을 한다는 응답이 43.8%로 남학생보다 여학생의 편식율이 높은 것으로 나타났다. 편식식품으로는 생선류, 기타, 육류, 채소류 순이었다. 매일 규칙적으로 운동하는 학생은 8.7%, 흡연율은 28.6%였다. 특히 식생활에서 주목할 만한 사항은 간식섭취율로, 과거보다 간식을 통한 열량 섭취가 많아졌으며 자택거주 학생보다 가공식품, 편의식품을 이용할 기회가 많은 것으로 나타났다. 식습관 점수는 평균 59.9±11.0으로 남학생(60.6±10.9점)이 여학생(57.7±11.4점)보다 높은 점수를 얻었으며, 거주기간이 길수록 식습관 점수가 높은 것으로 나타났다(p<0.01). 영양지식 점수는 전체평균 7.8±1.8점으로 남자 7.6±1.8점, 여자 8.5±1.3점으로 나타났으며, 이에 영향을 주는 요인으로는 성별, 거주기간, 용돈으로 나타났다(p<0.01). 영양지식 점수가 높으면 식습관 점수도 좋은 것으로 예상하였으나 오히려 식습관 점수가 높은 남학생의 영양지식 점수가 여학생보다 더 낮은 것으로 나타나서 유의적인 관계가 없는 것으로 나타났다. 이것은 영양지식이 실생활로 실천이 잘 되지 않았기 때문에 비롯된 것이라고 생각한다. 하루 평균 2회 이상 기숙사 급식소를 이용하는 학생은 전체의 82.7%로 비교적 높게 나타났으며, 여학생보다 남학생이 더 자주 이용하는 것으로 조사되었다. 개선되어야 할 항목으로는 음식의 품질과 메뉴의 다양성으로 나타났다. 현재 기숙사에서는 영양교육과 식사에 대한 인식이 미흡한 실정이므로 앞으로 기숙사 급식에 의존하는 학생들이 많아질 것을 감안할 때 학생 스스로가 영양교육 프로그램에 참여할 수 있도록 기숙사 자체의 홈페이지를 통하여 동기를 부여하고 학생들이 피드백 할 수 있도록 지속적인 관리가 필요하다고 본다.
This study has been carried out to obtain information regarding to the food habits including health-related behaviors, the nutrition knowledge and the satisfaction on the dormitory food service. The subjects of this study were 758 college students (580 male and 178 female) residing in the dormitory in Ulsan. The data were obtained through questionnaire and interview, and were analyzed using the SPSS package program. the results of this study are as follows: The average age of the subjects was 20.7±2.3 years old. The average height and weight of male were 175.2±5.0 ㎝ and 69.4±9.6 ㎏, respectively. Those of female were 162.6±4.1 ㎝ and 51.8±5.9 ㎏, respectively. The BMI value of male was 22.6±0.1 which ranged within normal level, but that of female was 19.6±0.2 which ranged underweight level. In the case of food habits, 26.0% of total subjects always skipped a meal (especially breakfast). The main reasons for skipping meals were no time to eat, no appetite, and weight control. Most of subjects (69.3%) have usually eaten snack after dinner, their most favorite food was noodle (ramen), and the next was pizza. With regard to the health care, there was a significant difference between male and female respect to smoking (p<0.001), drinking (p<0.01) and exercise level (p< 0.001). The mean food habit score of the subjects was 59.9±11.1. Male students had a higher food habit score than female students (male: 60.6±10.9, female: 57.7±11.4), and the group residing longer period had a higher food habit score than the one residing shorter period. Average nutrition knowledge score of subjects was 7.8± 1.8. Gender, residing periods, monthly pocket money influenced on the nutrition knowledge score. Female had a higher score than that of male (p<0.001), and the group residing longer period had a higher score than the one residing shorter period (p<0.01), and the group who had more monthly pocket money had a higher score than the one who had less. No significant correlation was found between food habit score and nutrition knowledge score. In the case of dormitory food service, the total subjects showed high satisfaction scores for the sanitation and the atmosphere, while low scores for the menu and the quality of food service. This study may provide basic information on the eating habits and health-related behaviors of college students in dormitory. However, further studies and nutrition counseling are needed to improve food habits and nutrition knowledge.