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논문 기본 정보

자료유형
학위논문
저자정보

주소윤 (창원대학교, 창원대학교 대학원)

지도교수
노상규
발행연도
2019
저작권
창원대학교 논문은 저작권에 의해 보호받습니다.

이용수17

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이 논문의 연구 히스토리 (2)

초록· 키워드

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Coffee is a complex mixture of chemicals that provides significant amounts of caffeine and polyphenols such as chlorogenic acid. Several studies have shown that drinking of filtered coffee extract (FCE) may prevent cardiovascular disease. The present studies examined that intraduodenal infusion of FCE would lower the lymphatic absorption of cholesterol and fat and also that FCE feeding would affect fat accumulation in rats. In study 1, male Sprague-Dawley rats were housed singly in an animal room and had free access to deionized water and a nutritionally sufficient AIN-93G. At approximately 350 g, rats were starved for 16 h and cannulated with a lymph cannula in the mesenteric lymph duct. Rats were infused at 3.0 mL/h for 8 h via a duodenal catheter with a lipid emulsion containing 33.3 kBq cholesterol labeled with 14C-cholesterol, 20.7 μmol of cholesterol, 396.0 μmol of Na-taurocholate, 3.1 μmol ?-tocopherol, 452.0 μmol of triolein and 75.4 μmol retinol without (control group) or with 10.0 mL FCE (FCE group) in PBS buffer (pH, 6.4). Lymph was collected hourly for 8 h. Lymph flow for 8 h was significantly decreased in rats infused with FCE (12.56 ± 3.93 mL) than in that infused with no FCE (20.96 ± 2.52 mL). The infusion of FCE lowered the lymphatic absorption of 14C-cholesterol (25.01 ± 5.75% dose/8 h) compared with control (38.16 ± 3.18% dose/8 h). Also, FCE markedly lowered total fatty acids (control group, 905.57 ± 78.64 ㎛ol/8 h vs. FCE group, 742.27 ± 134.45 ㎛ol/8 h) and oleic acid (control group, 738.94 ± 58.53 ㎛ol/8 h; FCE group, 7593.15 ± 117.05 ㎛ol/8 h) absorption. The results indicate that FCE has an inhibitory effect on the intestinal absorption of 14C-cholesterol in rats. Study 2 was designed to investigate whether FCE could lower lipid levels in organ in rats with a high-fat diet. Initially, male Sprague-Dawley rats were accommodated individually in a stainless steel cage and fed AIN-93G diet supplemented with 3% lard, 0.1% cholic acid and 0.2% cholesterol for 4 weeks. After 4 weeks, rats were weight-matched and assigned to the following two groups: 1) control rats fed standard AIN-93G diet alone, 2) FCE group fed AIN-93G diet supplemented with FCE powder (213 mg/20 g diet) for 4 week. At the 4th week, body and organ weights of FCE group were significantly lower than those of the control. Average liver weights were 18.08 ± 1.79 (control group) and 14.15 ± 2.54 (CFE group). Especially, FCE feeding resulted in reductions in liver cholesteryl ester and triglyceride lipid fractions. Also, FCE markedly decreased average epididymal fat tissue (control group, 14.24 ± 2.78 g; FCE group, 9.18 ± 2.07 g)and retroperitoneal fat tissue weight (control group, 12.58 ± 2.42 g; FCE group, 7.95 ± 2.67 g) weight, suggesting that FCE may have an inhibitory effect on fat storage in rats. In summary, the findings provide evidence that FCE effectively lowers the lymphatic absorption of 14C-cholesterol and also inhibits fat accumulation. This study indicate that FCE could be used as an effective dietary means of lowering fat absorption and fat storge in adipose tissues, thereby preventing cardiovascular disease.

목차

제 Ⅰ 장 서론 1
제 Ⅱ 장 문헌고찰 5
1. 커피 및 커피의 기능성 성분 5
1) 카페인(caffeine) 5
2) 폴리페놀(polyphenol) 8
3) 카페스톨(cafestol), 카와웰(kahweol) 11
4) 트리고넬린(trigonelline) 14
2. 여과식 커피와 침지식 커피 16
3. 지질의 소화, 흡수 18
4. 커피가 지질대사에 미치는 영향 20
제 Ⅲ 장 실험재료 및 방법 24
Experiment Ⅰ. 흰쥐에서 여과 커피가 지질의 소장 흡수에 미치는
영향
1. 식이조성 및 실험동물 사육 24
2. 여과 커피 (filtered coffee) 준비 26
3. 소장 림프관 우회수술 26
4. 지방유화액 조성과 림프시료 채취 27
5. 림프의 양 측정 29
6. 소장 림프 14C-콜레스테롤 분석 29
7. 소장 림프 내 중성지질 분석 29
8. 통계처리 30
Experiment Ⅱ. 고지방 유도 흰쥐에서 여과 커피 분말이 장기의
중성지질 축적에 미치는 영향
1. 식이조성 및 실험동물 사육 31
2. 여과 커피 분말(filtered coffee powder) 준비 33
3. 체중 및 식이섭취량 측정 33
4. 간과 지방조직 조성 분석 34
5. 통계처리 35
제 Ⅳ 장 실험 결과 및 고찰 36
Experiment Ⅰ. 흰쥐에서 여과 커피가 지질의 소장 흡수에 미치는
영향
1. 림프 분비량 36
2. 소장 림프 14C-콜레스테롤 흡수율 40
3. 소장 림프 내 중성지질 흡수율 45
Experiment Ⅱ. 고지방 유도 흰쥐에서 여과 커피 분말이 장기의
중성지질 축적에 미치는 영향
1. 체중 및 식이섭취량 측정 53
2. 간과 지방조직 조성 57
제 Ⅴ 장 결론 65
참고문헌 68
Abstract 85

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