메뉴 건너뛰기
.. 내서재 .. 알림
소속 기관/학교 인증
인증하면 논문, 학술자료 등을  무료로 열람할 수 있어요.
한국대학교, 누리자동차, 시립도서관 등 나의 기관을 확인해보세요
(국내 대학 90% 이상 구독 중)
로그인 회원가입 고객센터 ENG
주제분류

추천
검색
질문

논문 기본 정보

자료유형
학술저널
저자정보
김수경 (전남대학교) 정복미 (전남대학교)
저널정보
한국지역사회생활과학회 한국지역사회생활과학회지 한국지역사회생활과학회지 제34권 제2호
발행연도
2023.5
수록면
235 - 249 (15page)
DOI
10.7856/kjcls.2023.34.2.235

이용수

표지
📌
연구주제
📖
연구배경
🔬
연구방법
🏆
연구결과
AI에게 요청하기
추천
검색
질문

이 논문의 연구 히스토리 (2)

초록· 키워드

오류제보하기
This study was conducted to analyze physical characteristics and nutrient intakes according to menopause and number of years passed using National Health and Nutrition Examination Survey (2013- 2019) data. Subjects were classified as premenopausal, < 1 year menopausal, < 1-3 years menopausal, and > 3 years postmenopausal. Height, weight, body mass index, and waist circumference were lower in the < 1-3 years postmenopausal group than in premenopausal group. Thiamine, vitamin C, and potassium intakes were lowest in the premenopausal group. The nutritional quality indices of all nutrients, except calcium, were > 1. The prevalence of chronic disease was lowest in the premenopausal group and highest in the ≥ 3 years postmenopausal group. Rapid physical changes occurred within 1 to 3 years after menopause, and subjective health perception deteriorated. In addition, the consumptions of fish, shellfish, and animal foods were lowest, while the intakes of dietary fiber, potassium, and vitamin C were highest. On the other hand, serum total cholesterol, serum LDL- cholesterol, and hypercholesterolemia were highest in this group. This study confirms health status is dependent on menopausal age, and shows a differential health promotion program based on actual and menopausal age is required for postmenopausal women.

목차

BSTRACT
Ⅰ. 서론
Ⅱ. 연구방법
Ⅲ. 결과
Ⅳ. 고찰
Ⅴ. 요약 및 결론
References

참고문헌 (0)

참고문헌 신청

함께 읽어보면 좋을 논문

논문 유사도에 따라 DBpia 가 추천하는 논문입니다. 함께 보면 좋을 연관 논문을 확인해보세요!

이 논문의 저자 정보

이 논문과 함께 이용한 논문

최근 본 자료

전체보기

댓글(0)

0

UCI(KEPA) : I410-ECN-0101-2023-590-001534375